Lakossági tájékoztató a Hepatitis-A megbetegedésről

Lakossági tájékoztató a Hepatitis-A megbetegedésről
 
A fertőző májgyulladás kórokozója a Hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, (nem testnedvekkel) piszkos kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed. A beteg székletével üríti a vírust, ami szájon át kerül a szervezetbe. A rossz higiéné, túlzsúfoltság hajlamosítanak a betegségre.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat.

Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani, többségében maradványtünetek nélkül gyógyul. Krónikus betegséget nem okoz. A betegeket a sárgaság kezdetétől számítva legalább egy hétig fertőző osztályon kell elkülöníteni.

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés.

A fertőzések továbbterjedését az alapvető higiénés rendszabályok betartásával lehet megakadályozni (étkezés előtt, WC használat előtt és után alapos szappanos kézmosás).

Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával nagymértékben csökkenthetjük a hepatitisz A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.
A védettség a 10-14. nap után alakul ki.
 
A védőoltás kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, mely receptre térítés ellenében a gyógyszertárakban megvásárolható.