Bagamér Hajdú-Bihar megye észak-keleti részén, Debrecentől 31 km-re, két kisváros - Vámospércs és Létavértes – között fekszik a magyar-román határ mellett. A települést közúton lehet megközelíteni; a 4809-es számú útról Létavértes felől, vagy a 4806-os útról Vámospércs irányából. Vasútállomással nem rendelkezik a település, vasúton a Bagamértól 11 km-re fekvő Vámospércsig lehet eljutni. Debrecenbe közúton bármelyik irányból kb 3/4 óra alatt juthatunk el.


A nagyközség az Érmellék nevű kistáj északi részén fekszik, amelyre a homokos lösszel fedett hordalékkúp síkság jellemző. Bagamér az érmelléki síkság és a dombos, erdős Nyírség határán fekszik. A talajra jellemzőbb a jó termőképességű mészlepedékes csernozjom. A település észak-nyugati részén egy 1839 hektárnyi erdőség található, amely a közeli érmelléki hegyekkel együtt érezteti a hatását a mérsékelten meleg-száraz éghajlatban.

A község határa változatos képet mutat: jó termőképességű szántóföldek, lankás szőlőskertek és erdők jellemzik a táj sokszínűségét. A felszín napjainkra kiszáradt, míg 100-120 éve még folyóvizekkel behálózott, vizenyős rétekkel tarkított, mocsaras táj jellemezte Bagamér határát.Növényzetét tekintve a Tiszántúl (Crisicum) flórajárásába tartozik. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzet egyik védett területegysége a 12 km hosszan húzódó Kék-Kálló völgye a község észak-nyugati határában Nyírábrány és Létavértes között húzódik. A 300 hektárnyi völgyben őshonos, védett növényeket rejtő erdők, rétek, legelők találhatók. A bagaméri Nagyerdő déli részéhez csatlakozó Takó-hegy különös védettséget élvez, hiszen itt állnak az egykori nyírségi homokpusztai fehérnyáras utolsó fái. Ezeknek a nyárfáknak a magassága egyenként eléri a 22 métert is. Kiemelkedő természeti értéket képvisel - Takó dűlő nyárfáihoz hasonlóan - a rétaljai ezüst hársas vagy a Malomgát területén honos ritka lilás színű magyar kökörcsin, a homoki nőszirom, a turbánliliom. Az említett növényfajok közül akad olyan, amelyiknek Bagamér az egyetlen hazai termőhelye.

Védett természeti érték a Rákóczi u. 2. szám alatti iskola udvarán álló numídiai jegenyefenyő, amelynek természetes élőhelye Észak-Afrika.

Joomla templates by a4joomla